*Tip Memilih Medical Card Terbaik* ————————————————————–

Tip penting dan panduan memilih medical card takaful;

  1. “Medical Card saya sudah ada coverage RM1 Juta!”

Fokus kepada lifetime coverage (perlindungan seumur hidup) atau annual coverage (perlindungan tahunan)?

Perlindungan tahunan ialah jumlah bil hospital yang dilindungi oleh syarikat dalam tempoh setahun, manakala perlindungan seumur hidup pula ialah jumlah perlindungan yang dilindungi syarikat dalam tempoh seumur hidup.

Jangan mudah terpengaruh apabila ada ejen takaful / insurans yang membuat promosi ‘Medical Card Coverage RM1 Juta!’

Semak terlebih dahulu, covera RM juta itu tahunan atau seumur hidup.

Perlindungan RM1,000,000 memang banyak tapi ia adalah untuk perlindungan seumur hidup. Malah ada juga kad perubatan yang meletakkan had seumur hidup sebagai Unlimited atau tanpa had.

Ada dua situasi

Medical card A
Limit Tahunan : RM100,000
Limit Seumur Hidup : Unlimited

Medical Card B
Limit Tahunan : No Limited
Limit Seumur Hidup : RM 1 Juta

Medical Card A, walaupun had seumur hidup unlimited tetapi ia memberi indikator, kalau nak claim banyak perlu claim maksima RM100,000 setiap tahun.

Jika 10 tahun claim RM100,000 maka akan cecah RM1 juta yang mana, ia situasi yang sangat rare kerana jika seseorang menjalani kos pembedahan RM100,000 selalunya ia sudah kritikal dan akan meninggal dunia.

Agak mustahil untuk seseorang dimasukkan ke hospital dan kemudian menjalani rawatan dgn kos RM100,000 setiap tahun melebihi 10 tahun.

Pengalaman saya, apabila saya tanyakan otai-otai dalam industri takaful yang sudah lama berkecimpung dengan dunia takaful dan medical card – tidak pernah berlaku lagi seseorang itu claim sehingga tidak cukup had seumur hidup medical card.

Tapi yang selalu berlaku ialah claim sehingga melebihi had tahunan, dan kemudian perlu top-up dgn duit sendiri. Apabila had limit tahunan tidak mencukupi, terpaksa keluarkan duit simpanan sendiri untuk membiayai kos perubatan.

FREE CONSULTATION & FREE QUOTATION?

 

☎Hubungi
Nurliyana Hasim
019-2625146

Share This:

Leave a Comment